Νευροδιαβιβαστές και Ορμόνες: Πώς Επηρεάζουν Ύπνο, Διάθεση & Πόνο

Και τι μπορείς να κάνεις για να βρίσκονται σε ισορροπία!

Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες που μεταφέρουν σήματα από ένα νευρικό κύτταρο σε ένα άλλο, επιτρέποντας στα κύτταρα του εγκεφάλου να «συνομιλούν»

Λειτουργούν σαν «αγγελιοφόροι» που επιτρέπουν στους νευρώνες να επικοινωνούν μεταξύ τους και να ρυθμίζουν διάφορες λειτουργίες του σώματος, όπως τη διάθεση, την κίνηση, τον ύπνο, και την αντίληψη του πόνου. Η επικοινωνία αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση βασικών σωματικών και ψυχολογικών λειτουργιών.

Ντοπαμίνη (Dopamine)

Γνωστή και ως «νευροδιαβιβαστής της ανταμοιβής», η ντοπαμίνη σχετίζεται με την ευχαρίστηση, την κινητοποίηση, την εστίαση προσοχής και την μάθηση.

Υγιή επίπεδα ντοπαμίνης είναι απαραίτητα για να αισθανόμαστε κίνητρα και να απολαμβάνουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Τι να προσεξω: Η υπερβολική χρήση ψηφιακών πλατφορμών μπορεί να έχει επιπτώσεις στη ψυχική υγεία, λόγω της συνεχούς απελευθέρωσης της ντοπαμίνης που δημιουργεί έναν κύκλο εξάρτησης αλλά και μείωσης της φυσικής μας ικανότητα να βρίσκουμε ευχαρίστηση σε άλλες δραστηριότητες. Περισσότερα μπορείς να διαβάσεις σε επόμενο άρθρο μας!

Πώς να τη διατηρήσεις ισορροπημένη: 1. Σωματική άσκηση, 2. Eπίτευξη στόχων, 3. Kατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες, 4. Όρια στη χρήση των social media (digital detox)

Ρόλος βελονισμού: Κατά τη διάρκεια μια συνεδρίας βελονισμού, μειώνεται η παραγωγή ντοπαμίνης καθώς βρίσκεσαι ιση από το άγχος και την κατάθλιψη.

Σεροτονίνη (Serotonin)

Η σεροτονίνη είναι ο νευροδιαβιβαστής της ευτυχίας. Είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της διάθεσης και της ευτυχίας. Τα φυσιολογικά επίπεδά της συμβάλλουν στην ηρεμία, την αυτοπεποίθηση και την καλή διάθεση.

Αυτός είναι ο λόγος που η σεροτονίνη αποτελεί κύριο στόχο για πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Τα πιο διαδεδομένα φάρμακα είναι οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), που αυξάνουν τη διαθεσιμότητα της σεροτονίνης μπλοκάροντας την επαναπρόσληψή της από τους νευρώνες, επιτρέποντάς την να παραμείνει περισσότερο στον εγκέφαλο και να δρα πιο αποτελεσματικά στη βελτίωση της διάθεσης.

Πώς να την ενισχύσεις: 1. Έκθεση στον ήλιο, 2. Τακτική σωματική άσκηση, 3. Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε τρυπτοφάνη, όπως οι ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά, αυγά, 4. Τεχνικές ηρεμίας, όπως διαλογισμός.

Ρόλος βελονισμού: Μια συνεδρία βελονισμού μπορεί να ενεργοποιήσει την παραγωγή σεροτονίνης, βοηθώντας στην ανακούφιση από το άγχος και την κατάθλιψη.

Ενδορφίνες (Endorphins)

Το όνομά τους προέρχεται από τις λέξεις “ενδογενής” και “μορφίνη”, υποδηλώνοντας ότι λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα του σώματος. Οι ενδορφίνες απελευθερώνονται ως απάντηση σε πόνο ή stress και δρουν μειώνοντας την αντίληψη του πόνου και προάγοντας την αίσθηση ευχαρίστησης και χαλάρωσης.

Οι ενδορφίνες συνδέονται με υποδοχείς οπιοειδών στον εγκέφαλο, οι οποίοι βοηθούν στη μείωση της έντασης του πόνου. Αυτό τον τρόπο δράσης μιμούνται και τα οπιοειδή αναλγητικά που συνταγογραφούνται στον χρόνιο πόνο σε άτομα που δεν απάντουν στα κοινά παυσίπονα φάρμακα.

Πώς να τις ενισχύσεις: 1. Σωματική άσκηση (ιδίως το τρέξιμο), 2. Γέλιο, 3. Κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, 4. Απολαυστικές Δραστηριότητες: Ο χορός, το μασάζ, η σεξουαλική επαφή

Ρόλος βελονισμού: Η ενεργοποίηση συγκεκριμένων σημείων στο σώμα με τον βελονισμό, προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών, μειώνοντας την αντίληψη του πόνου και προάγοντας την χαλάρωση.

Νορεπινεφρίνη (Norepinephrine)

Η νορεπινεφρίνη σχετίζεται με την εγρήγορση και την αντίδραση σε καταστάσεις έντασης και stress.

Υψηλά επίπεδα αυτής της ουσίας μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος και υπερδιέγερση, ενώ τα χαμηλά επίπεδα συνδέονται με έλλειψη ενέργειας και αδυναμία συγκέντρωσης.

Πώς να τη διατηρήσεις ισορροπημένη: 1. Τεχνικές χαλάρωσης όπως ο βελονισμός, ο διαλογισμός & η yoga, 2. Επαρκής ύπνος, 3. Ροφήματα από βότανα όπως η βαλεριάνα

Ρόλος βελονισμού: Έχει την δυνατότητα να μειώσει τα επίπεδα της νορεπινεφρίνης μέσω της γενικής χαλάρωσης και ευεξίας που επιφέρει στο σώμα.

Ωκυτοκίνη (Oxytocin)

Ο νευροδιαβιβαστής της αγάπης και της σύνδεσης. Παίζει ρόλο στις κοινωνικές σχέσεις, την εμπιστοσύνη και τη συναισθηματική σύνδεση.

Πώς να την ενισχύσεις φυσικά: 1. Κοινωνικές επαφές και ζεστές αγκαλιές, 2. Πρακτικές όπως το μασάζ, 3. Διαλογισμός που εστιάζει στην ευγνωμοσύνη, 4.Χάδι με το κατοικίδιό σου, 5. Ο εθελοντισμός και οι ανιδιοτελείς πράξεις καλοσύνης

Ρόλος του Βελονισμού: Ο βελονισμός μπορεί να προάγει την παραγωγή ωκυτοκίνης, ενισχύοντας τα συναισθήματα ασφάλειας και σύνδεσης.

Μια ορμόνη που ελέγχει τον ύπνο σου

Μελατονίνη (Melatonin)

Η ορμόνη του ύπνου που ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό και προάγει την ποιοτική ξεκούραση. Η παραγωγή μελατονίνης αυξάνεται το βράδυ, όταν το περιβάλλον σκοτεινιάζει, και μειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν το φως είναι άφθονο. Αυτός ο κύκλος είναι απαραίτητος για έναν υγιή ύπνο.

Η μελατονίνη χρησιμοποιείται ευρέως ως συμπλήρωμα διατροφής για τη βελτίωση του ύπνου, ειδικά σε άτομα με αϋπνία ή όσους ταξιδεύουν συχνά και υποφέρουν από jet lag. Είναι διαθέσιμη σε μορφή χαπιού, σπρέυ ή ζελεδάκια και θεωρείται ασφαλής για βραχυπρόθεσμη χρήση. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας ή διαταραχή του φυσικού κύκλου ύπνου.

Πώς να την ενισχύσεις φυσικά: 1. Μείωση της έκθεσης σε μπλε φως πριν τον ύπνο, 2. Tήρηση σταθερού προγράμματος ύπνου, 3. Kατανάλωση τροφών όπως κεράσια, ξηροί καρποί, γάλα & αυγά

Ρόλος του Βελονισμού: Μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της μελατονίνης και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σε άτομα με αϋπνία. Αυτό συμβαίνει μέσω της ρύθμισης του νευρικού συστήματος και της μείωσης του stress, που συχνά διαταράσσει τον φυσικό κύκλο του ύπνου.

Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχεις και να κλείσεις το ραντεβού σου ηλεκτρονικά εδώ, μέσω του instagram μας ή τηλεφωνικά στο 2310 930 900 / 6981 958 248 .