Ωτοβελονισμός: Τι πρέπει να ξέρω.
Μπορεί να βρίσκεις κουραστικά τα ιστορικά δεδομένα, αλλά για την Ιατρική, μια επιστήμη που βασίζεται στην παρατήρηση, είναι πολύ σημαντικό να βαδίζουμε στο μέλλον με βάση το παρόν και με μια ματιά στο παρελθόν.
Όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί, από τους Κινέζους έως τους Αιγύπτιους, τους Έλληνες και τους Πέρσες είχαν την περιέργεια να δημιουργήσουν θεωρίες για αυτό το περίεργο δομικά όργανο του ανθρώπινου σώματος και με τα ελάχιστα μέσα που είχαν να “επεμβαίνουν θεραπευτικά”.
Αυτός που έθεσε τις βάσεις και καθιέρωσε τον Ωτοβελονισμό ως μια από τις πιο αποτελεσματικές πρακτικές ήταν ο Paul Nozier, Γάλλος νευρολόγος που σχεδίασε τον σωματοτοπικό χάρτη του αυτιού.
Και τι είναι αυτό?
Το αυτί αποτελεί ένα μικροσύστημα, έναν χάρτη στον οποίο αντιπροσωπεύονται όλα τα όργανα και τα μέρη του σώματος.
Πώς γίνεται αυτή η αντανάκλαση του σώματος στο αυτί?
Με βάση τον σωματοτοπικό χάρτη του Νozier, το πτερύγιο του αυτιού αντιπροσωπεύει ένα ανεστραμμένο έμβρυο. Αυτό υποστηρίζεται και από το γεγονός ότι συγκεκριμένα σημεία του αυτιού που αντιστοιχούν σε όργανα του σώματος μοιράζονται την ίδια προέλευση εμβρυολογικά.
Τέτοιοι αντανακλαστικοί χάρτες είναι γνωστοί στην Ιατρική με κυρίαρχο το ανθρωπάριο του Penfield στο φλοιό του εγκέφαλο όπου έχει αποδειχθεί η σαφής σύνδεση μελών και οργάνων του σώματος με συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου!
Έπειτα έγινε συσχέτιση της ιδιαίτερης νεύρωσης του αυτιού (πέντε βασικά νεύρα για μια τόσο μικρή περιοχή!) με βασικές λειτουργίες του οργανισμού και φάνηκε ότι μπορούν να επηρεαστούν ορμονολογικές και φυσιολογικές παράμετροι.
Το αυτί αποτελεί ένα μικροσύστημα, έναν χάρτη στον οποίο αντιπροσωπεύονται όλα τα όργανα και τα μέρη του σώματος. Με τον ωτοβελονισμό μπορούμε να μειώσουμε σωματικούς πόνους και επηρεάσουμε λειτουργίες οργάνων και τον ψυχισμό.
Η Πρακτική του Ωτοβελονισμού
Ήρθε η ώρα για τη μετάφραση της θεωρίας σε πράξη!
Τα ωτοβελονιστικά σημεία είναι τα ίδια σε όλους τους ανθρώπους αλλά τα σημάδια που δίνουν είναι διαφορετικά ακόμα και για το ίδιο σύμπτωμα!
Το πτερύγιο του αυτιού χρησιμοποιείται τόσο για την διάγνωση όσο και για τη θεραπεία συμπτωμάτων. Ο εντοπισμός των “κατάλληλων” γίνεται μέσω ειδικών εργαλείων που θέτουν πίεση (Palpeur) ή ανιχνεύουν παθολογική ηλεκτρική αντίσταση (Αgiscop) ώστε να ανιχνευτούν τα επώδυνα και να γίνει η θεραπευτική παρέμβαση.
Σε αυτά τοποθετούνται απλές ή ημιμόνιμες βελόνες ή εφαρμόζονται μη αντιληπτές ηλεκτρικές συχνότητες. Η επιλογή της θεραπείας γίνεται μέσω της αλληλεπίδρασης του ιατρού και του θεραπευόμενου και εξαρτάται από το σύμπτωμα, τη χρονιότητά του και το θεραπευτικό στόχο.
Τι να προσέξω σε μια συνεδρία ωτοβελονισμού?
Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για κάτι. Για εσένα θα είναι μια χαλαρωτική εμπειρία!
- Θα γίνει λήψη του ιστορικού και βάσει αυτού θα γίνει έλεγχος και των δυο πτερυγίων.
- Σε καθιστή ή ύπτια θέση θα γίνει η τοποθέτηση των βελόνων μονόπλευρα ή αμφοτερόπλευρα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.
- Θα παραμείνουν στα επιλεγμένα σημεία για 20 λεπτά και έπειτα θα αφαιρεθούν.
- Επιστρέφεις στην καθημερινότητα σου!
Αν έχει γίνει τοποθέτηση ημιμόνιμων βελόνων, αυτές συνήθως παραμένουν για 7-10 ημέρες και έπειτα “πέφτουν” μόνες τους.
Θα σου δωθούν οδηγίες ώστε να μην τις πειράζεις με τα χέρια σου για αποφυγή μολύνσεων ενώ δεν θα είναι εμπόδιο στο μπάνιο σου ή στην υπόλοιπη καθημερινότητά σου. Η αφαίρεση τους γίνεται εύκολα με ένα τσιμπηδάκι, αν νίωσεις κάποια ενόχληση.
Είναι σημαντικό να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και η χρήση αποστειρωμένων βελόνων, ειδικά στη περιοχή του αυτιού, για την αποφυγή μολύνσεων!
Μην ξεχνάς ότι ο βελονισμός δεν αντικαθιστά την κλασσική ιατρική προσέγγιση αλλά την συμπληρώνει και δρα παράλληλα με αυτήν!
Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχεις και να κλείσεις το ραντεβού σου ηλεκτρονικά εδώ, μέσω του instagram μας ή τηλεφωνικά στο 2310 930 900 / 6981 958 248 .