Σπονδυλική Στήλη & Βελονισμός

Η σπονδυλική στήλη είναι από τις πιο σημαντικές και περίπλοκες δομές του σώματός μας!

Αποτελείται από τους σπονδύλους, τα οστά δηλαδή που προσφέρουν την σταθερότητα και την προστασία στο νωτιαίο μυελό και αναμεσά τους υπαρχούν οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, τα μαξιλαράκια που απορροφούν τους κραδασμούς και προσφέρουν την ελαστικότητα στις κινήσεις.

Η σημασία της υγιούς σπονδυλικής στήλης είναι παραπάνω από απλή μηχανική – επηρεάζει την καθημερινή ζωή, την καλή στάση, την κινητικότητα και την γενική ευεξία. Παρακάτω θα δεις πώς ο βελονισμός, η σωματική άσκηση αλλά και η ψυχολογική υποστήριξη παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία τησ σπονδυλικής στήλης.

Ο πόνος στη μέση ή αλλιώς οσφυαλγία είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικια, με κορύφωση τα 50-55 έτη! Αν θες να μάθεις περισσότερα, διάβασε το σχετικό μας άρθρο εδώ!

Οι βασικές λειτουργίες της σπονδυλικής στήλης είναι:

1. Υποστήριξη του σώματος, επιτρέποντας τη σταθερότητα και την ισορροπία.

2. Προστασία του νωτιαίου μυελού και των νεύρων που διέρχονται μέσα από τα κανάλια των σπονδύλων. Κάθε βλάβη στη σπονδυλική στήλη μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη γενική ευεξία.

3. Ευελιξία και δυνατότητα κίνησης προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Οι τέσσερις βασικές μοίρες:

1. Αυχενική Μοίρα: Αποτελείται από 7 σπονδύλους (Α1-Α7). Είναι υπεύθυνη για τη στήριξη του βάρους του κρανίου αλλά και για τις πλάγιες και περιστροφικές κινήσεις του. Είναι από τις πιο σημαντικές περιοχές καθώς εδώ γίνεται η ανάδυση σπουδαίων νεύρων αλλά και των σπονδυλικών αρτηριών που είναι υπεύθυνες για την αιμάτωση του εγκεφάλου.

2. Θωρακική Μοίρα: Αποτελείται από 12 σπονδύλους (Θ1-Θ12). Εδώ γίνεται η σύνδεση με τα πλευρικά οστά που σχηματίζουν την θωρακική κοιλότητα για την προστασία των εσωτερικών οργάνων ενώ επιτρέπουν την κίνηση των πνευμόνων κατά την αναπνοή.

3. Οσφυιική Μοίρα: Αποτελείται από 5 σπονδύλους (Ο1-Ο5) οι οποίοι δομικά είναι πιο μεγάλοι και ανθεκτικοί για να συγκρατούν το βάρος του σώματος αλλά και τη μεταφορά φορτίων.

4. Ιεροκοκκυγική Μοίρα: Αποτελείται από το ιερό οστό και τον κόκκυγα. Οι σύνδεσμοι και οι μύς ενώνονται με τα οστά για την σταθεροποίηση της πυέλου και του πυελικού εδάφους.

Το ιδιαίτερο σχήμα S στην ενήλικη ζωή

Αν κοιτάξουμε το σώμα από μπροστά, η σπονδυλική στήλη μοιάζει με μια ευθεία. Αν αυτό δεν συμβαίνει και εμφανίζεται καμπυλότητα, τότε μιλάμε για σκολίωση.

Αν κοιτάξουμε το ανθρώπινο σώμα από το πλαί βλέπουμε ότι η σπονδυλική στήλη δεν είναι μια ευθεία αλλά εμφανίζει καμπυλότητες. Αυτό αποτελεί παράδειγμα της προσαρμοστικότητας του ανθρώπινου σώματος!

Κατά την γέννηση το σχήμα της σπονδυλικής στήλης είναι περισσότερο σχήματος C. Είναι η φυσική θέση της σπονδυλικής στήλης όταν ένα βρέφος κουλουριάζεται στη θέση του εμβρύου. Αυτή η θέση C μειώνει φυσικά την πίεση στη σπονδυλική στήλη και ουσιαστικά βοηθά στη διαδικασία της πέψης και της θερμορρύθμισης των μωρών.
Από τους πρώτους μήνες της ζωής, το σήκωμα της κεφαλής του παιδιού μέχρι το μπουσούλημα αρχίζουν οι ανατομικές αλλαγές της σπονδυλικής στήλης μέχρι το τελικό σχήμα S της.

Αυτό το σχήμα επιτρέπει στον ενήλικο άνθρωπο να περπατάει, να κάθεται και να χορεύει με τους κραδασμούς να κατανέμονται ισότιμα σε όλους τους σπονδύλους και να απορροφόνται.

Η σημασία της υγιούς σπονδυλικής στήλης είναι παραπάνω από απλή μηχανική – επηρεάζει την καθημερινή ζωή, την καλή στάση, την κινητικότητα και την γενική ευεξία.

Η αντιμετώπιση είναι πιο πολυδιάστατη από οτι νομίζεις!

Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) η αποκατάσταση (rehabilitation) στα άτομα με χρόνια οσφυαλγία έχει μια πολυπαραγοντική διάσταση. Η σωματική άσκηση και η φυσιοθεραπεία για την βελτίωση της κινητικής λειτουργίας σε συνδιασμό με ψυχολογικές προσεγγίσεις για την καλύτερη διαχείριση του πόνου είναι πιο αποτελεσματικές πρακτικά στην καθημερινή ζωή και τη γενική ευεξία από ότι η μονοπαραγοντική προσέγγιση.

Βελονισμός & Υγεία Σπονδυλικής Στήλης

1. Στόχευση στον πόνο: Ο βελονισμός σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος -είτε στη περιοχή της μέσης είτε και απομακρυσμένα- διεγείρει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και απελευθερώνει ενδογενείς ουσίες όπως οι ενδορφίνες, οι οποίες δρουν ως φυσικά αναλγητικά.

2. Στόχευση στη μυϊκή χαλάρωση: Πολλές φορές η ενόχληση και ο πόνος οφείλεται σε σπασμό μυϊκών ομάδων κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης που σχηματίζουν επώδυνα σημεία (trigger points). Η τοποθέτηση βελόνων σε αυτά αυξάνει την αιμάτωση της περιοχής και δρα σαν χαλαρωτικό απελευθερώνοντας τις μυικές ίνες και επιτρέποντας την διάτασή τους.

Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχεις και να κλείσεις το ραντεβού σου ηλεκτρονικά εδώ, μέσω του instagram μας ή τηλεφωνικά στο 2310 930 900 / 6981 958 248 .