Βιώνει η Γενιά X περισσότερο τον καρκίνο συγκριτικά με τους γονείς της?
Μπορεί αυτές τις ημέρες να έπεσες πάνω σε κάποιο άρθρο σχετικά με την πρόσφατη προοπτική μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Αμερικής, στην οποία φάνηκε ότι η Γενιά Χ παρουσιάζει μεγαλύτερες κατά κεφαλήν αυξήσεις στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε σύγκριση με οποιαδήποτε προηγούμενη γενιά.
Συγκεκριμένα, όταν σύγκριναν την Γενιά Χ (άτομα γεννημένα μεταξύ 1965 – 1976) και τους Baby Boomers (άτομα γεννημένα μεταξύ 1946–1964) στην ηλικία των 60 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αριθμητικά, οι καρκίνοι με αυξανόμενη επίπτωση1 έχουν ξεπεράσει τους καρκίνους με μειωμένη επίπτωση στη Γενιά Χ και στα δυο φύλα.
Παρατηρήσεις στα δυο φύλα:
Στις γυναίκες, η μείωση των καρκίνων του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας έχει ξεπεραστεί από την αύξηση των καρκίνων του θυρεοειδούς, των νεφρών, του ορθού, της μήτρας, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και των ωοθηκών καθώς και του λεμφώματος και της λευχαιμίας non-Hodgkin.
Στους άνδρες, η μείωση των καρκίνων του πνεύμονα, του ήπατος και της χοληδόχου κύστης και του λεμφώματος non-Hodgkin έχει ξεπεραστεί από την αύξηση των καρκίνων του θυρεοειδούς, των νεφρών, του ορθού, του παχέος εντέρου και του προστάτη και της λευχαιμίας.
Τι σημαίνουν πραγματικά αυτά τα αποτελέσματα?
Είναι αλήθεια ότι αριθμητικά έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις καρκίνου ανά τον κόσμο (στην παρούσα μελέτη τα στοιχεία αφορούν τον αμερικάνικο πληθυσμό) σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τι σημαίνει όμως αυτό?
Ας δούμε βαθύτερα τις αιτίες αυτων των αυξανόμενων ποσοστών και αριθμών.
1. Πρώτα από όλα, ο πληθυσμός της Γης αυξάνεται και ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να ζήσει περισσότερες δεκαετίες απ’ότι στο παρελθόν.
Τα κύτταρα που γερνούν, κατά την πάροδο των αυξημένων χρόνων ζωής, κουβαλούν στο γενετικό τους υλικό μικρά λάθη που συσσωρεύονται, γι αυτό και η ηλικία αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες εμφάνισης καρκίνου μεταξύ άλλων.
Καθώς τα άτομα ζουν περισσότερο, είναι εκτεθειμένα σε πολλούς και διαφορετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι παλαιότερα. Ακόμα, η ηλικία έκθεσης παίζει σημαντικό ρόλο και στο πόση επιρροή θα έχει αυτός ο παράγοντας. Όσο νωρίτερα στη ζωή υπάρχει η έκθεση, τόσο μεγαλύτερη επίδραση θα έχει στο άτομο.
Αν, για παράδειγμα, θέσουμε μια χρονική στιγμη t ως την στιγμή έκθεσης σε έναν παράγοντα, όλα τα άτομα που ζουν εκείνη τη στιγμή σε αυτό το μέρος θα δεχτούν την επίδραση του, αλλά όσοι είναι νεώτεροι θα είναι πιο ευάλωτοι και θα ζήσουν πολυ περισσότερο ώστε να δουμε την πραγματική επίδραση του στον ανθρώπινο οργανισμό.
2. Καθώς η ιατρική επιστήμη εξελίσσεται, οι μέθοδοι πρώιμης ανίχνευσης καρκίνου γίνονται όλο και πιο ευαίσθητες με δυνατότητα εντοπισμού περιπτώσεων που πριν κάποιες δεκαετίες δεν θα το φανταζόμασταν.
Όταν βλέπουμε, λοιπόν, τη συχνότητα του καρκίνου να αυξάνεται, πριν φοβηθούμε ότι υπάρχει κάποιος ορατός ή αόρατος κίνδυνος, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι οφείλεται εν μέρει στην πρόοδο της επιστήμης που ανιχνεύει, πολύ πιο εύκολα και σε πρώιμο στάδιο, τον καρκίνο.
Όσο βελτιώνονται οι μέθοδοι δευτερογενούς πρόληψης, τόσο θα αυξάνονται τα ποσοστά ανίχνευσης!
-μέχρι να βρούμε όλους τους εκλυτικούς παράγοντες και να εφαρμόσουμε σωστή πρόληψη!
Μην ξεχνάμε ότι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι παρότι οι νεώτεροι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα διάγνωσης καρκίνου, η θνητότητα από αυτόν είναι μικρότερη από ότι στις προηγούμενες γενίες λόγω των νέων θεραπειών αλλά και της έγκαιρης διάγνωσης!
Πολλοί από τους καρκίνους που προβλέπεται να αυξηθούν σχετίζονται με την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή, δύο παράγοντες κινδύνου που αυξάνονται σταδιακά από την Γενιά Χ μέχρι σήμερα.
Πώς μπορώ να προστατεύσω την υγεία μου?
Φυσικά δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχουν και δεύτερες αναγνώσεις αυτών των αποτελεσμάτων.
Μετά τη βιομηχανική επανάσταση υπήρξαν πολλαπλοί περιβαλλοντικοί παράντες που μόνο με το πέρας του χρόνου μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε την επίδρασή τους στον ανθρώπινο οργανισμό!
Η γενιά των baby boomers έζησε την απελευθέρωση, με την απενεχοποιημένη χρήση του καπνού, μέχρι να αποδειχθεί ο ρόλος του στον καρκίνο του πνεύμονα. Μετά την πιο πετυχημένη δράση δημόσιας υγείας, την αντικαπνιστική καμπάνια, φτάσαμε στη Γενιά Χ όπου τα ποσοστά του καρκίνου του πνεύμονα μειώθηκαν θεαματικά και στα δυο φύλα.
Με τη σειρά της η Γενιά Χ εκτέθηκε στη μαζική χρήση παρασιτοκτόνων, στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και στα βιομηχανικά απόβλητα.
Πολλοί από αυτούς τους περιβαλλοντικούς παράγοντες έχουν ελεγχθεί και περιοριστεί πια, αλλά έχουν αναδυθεί νέες προκλήσεις για τις επόμενες γενιές.
Η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή είναι δυο παράγοντες που εδώ και χρόνια έχουν ανοδική πορεία και θα επηρεάσουν ολές τις νεώτερες γενιές.
Το πιο σημαντικό είναι ότι είναι αναστρέψιμοι και μπορούμε να επιλέξουμε έναν τρόπο ζωής χωρίς αυτούς! Κι αν πιστεύεις οτι για εμάς είναι αργά, σίγουρα δεν είναι για τις επόμενες γενιές!
Βιβλιογραφία
1Rosenberg PS, Miranda-Filho A. Cancer Incidence Trends in Successive Social Generations in the US. JAMA Netw Open. 2024
2The First Generation to Have More Cancer Than Their Parents – Medscape – June 11, 2024
- ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κατά τη διάρκεια κάποιας χρονικής περιόδου ↩︎