Πόνος στη μέση: Κάνω κάτι λάθος?

Ο πόνος στη μέση ή οσφυαλγία είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα στο γενικό πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι 4 στα 5 άτομα έχουν βιώσει τέτοια ενόχληση τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.

Για να μάθεις τα πάντα για την δομή και την λειτουργία της σπονδυλικής στήλης, διάβασε το προηγούμενο άρθρο μας εδώ!

Η οσφυαλγία ανάλογα με τη διάρκεια των συμπτωμάτων χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

1. Οξεία (λιγότερο από 4 βδομάδες) και αντιπροσωπεύει το 85% όλων των περιπτώσεων οσφυαλγίας.

2. Υποξεία (4-12 εβδομάδες) και αντιπροσωπεύει το 10% όλων των περιπτώσεων οσφυαλγίας.

3.  Χρόνια (πάνω από 12 εβδομάδες) και αντιπροσωπεύει το 5% όλων των περιπτώσεων οσφυαλγίας.

Η οσφυαλγία ανάλογα με την αιτιολογία χωρίζεται σε:

1. Μη ειδική: συνήθως το αίτιο πρόκλησης είναι κάποια κίνηση που θα προκαλέσει επώδυνο σπασμό των μυών της πλάτης. Αποτελούν πάνω από το 90% των περιπτώσεων της οσφυαλγίας.

2. Ειδική: υπάρχει κάποιο υποκείμενο παθολογικό αίτιο, i.μηχανικό (κάταγμα σπονδύλου, οστεοαρθρίτιδα, κήλη ή εκφύλιση δίσκου) ii.φλεγμονώδες (ρευματοειδής, ψωριασική αρθρίτιδα) iii.νεοπλασματικό, iv.μεταβολικό (οστεοπόρωση, οστεομαλακία) v.ψυχικό: κατάθλιψη.

Παράγοντες που επηρεάζουν

1. Καθιστική ζωή – Κακή στάση σώματος: Η συνεχής κλίση, η υπερβολική καμπυλότητα της οσφυϊκής μοίρας μπορούν να καταπονήσουν τους μύες και τους συνδέσμους της πλάτης.

2. Κακή φυσική κατάσταση: Οι αδύναμοι μύες παρέχουν λιγότερη υποστήριξη στη σπονδυλική στήλη οδηγώντας σε πόνο και αστάθεια.

3. Παχυσαρκία: Το επιπλέον βάρος αυξάνει το φορτίο που δέχεται η οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

4. Κάπνισμα: Ο καπνός και η νικοτίνη τριπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης οσφυαλγίας λόγω μείωσης της αιματικής ροής στη περιοχή και οδηγόυν στην εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

5. Συνθήκες εργασίας: η άρση μεγάλων φορτίων με κακή τεχνική, η χρήση μηχανημάτων με δόνηση καθώς και η πολύωρη καθιστική ή ορθοστατική εργασία επιβαρύνει τη μέση.

7. Κληρονομικότητα: Διαφορετικά γονίδια οδηγούν σε ταχύτερη εκφύλιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων και χρόνια οσφυαλγία.

8. Κακώσεις και τραυματισμοί: Ατυχήματα, πτώσεις ή αθλητικοί τραυματισμοί μπορεί να προκαλέσουν κατάγματα ή κήλη δίσκων, οδηγώντας σε οξύ ή χρόνιο πόνο.

9. Προχωρημένη ηλικία: Λόγω γήρανσης, οι δίσκοι αφυδατώνονται και μικραίνουν σε μέγεθος και σε συνδιασμό με την μυική ατροφία και την μειώμενη λειτουργικότητα των συνδέσμων, μειώνεται η ικανότητα απορρόφησης κραδασμών.

10. Εγκυμοσύνη: Κατά τη διάρκεια της κύησης υπάρχουν ορμονικές μεταβολές που οδηγούν σε χαλάρωση των συνδέσμων και αυξημένη κινητικότητα των αρθρώσεων.

Τι κάνω αν έχω πόνο στη μέση ή την πλάτη?

Αν εμφανιστούν ενοχλήσεις στη μέση ή την πλάτη, να θυμάσαι δυο βασικά tips!
1. Έχει αποδειχθεί ότι τα ζεστά επιθέματα μειώνουν τον πόνο στην οξεία φάση του τραυματισμού, αντίθετα τα κρύα δεν φάνηκε να βοηθούν. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο από τα θερμαντικά έμπλαστρα του εμπορίου ή απλή θερμοφόρα. Η ανακούφιση, όμως, είναι προσωρινή και δεν αποτελούν θεραπεία.

2. (Όχι και τόση) Ξεκούραση: H παρατεταμένη αδράνεια επιδεινώνει τον πόνο αντί να τον ανακουφίζει. Ταυτόχρονα, η αδράνεια μπορεί να οδηγήσει σε δευτερεύουσες επιπλοκές όπως κατάθλιψη, μυική ατροφία ή περιφερική θρόμβωση. Οι απλές καθημερινές δραστηριότητες καλό είναι να συνεχίζονται, ενώ στην οξεία φάση να αποφεύγονται όσες επιδεινώνουν τον πόνο. Η άμεση κινητοποίηση θα οδηγήσει σε πιο γρήγορη αποκατάσταση.

Αν ο πόνος παραμένει και περιπλέκει την καθημερινότητά σου, καλό είναι να επισκευτείς κάποιον ειδικό:

Βελονισμός: Ο βελονισμός δρα προκαλώντας αυξημένη αιμάτωση στη περιοχή και ανακουφίζει τον πόνο μέσω της έκκρισης ενδογενών αναλγητικών (ενδοφρινες, σεροτονίνη).

Yoga/Pilates: Οι πρακτικές αυτές θα ενδυναμώσουν τον κορμό σου ώστε να μην υπάρχουν υποτροπές πόνου στο μέλλον. Θα πρέπει να δώσεις μεγάλη σημασία στον εκπαιδευτή που θα επιλέξεις ώστε να αποφύγεις πιθανούς τραυματισμούς!

Φυσιοθεραπεία: Έχει βασική θέση σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης. Οι φυσιοθεραπευτές είναι οι πιο ικανοί για τον εντοπισμό των υπεύθυνων για τον πόνο μυών και για την απελευθέρωσή τους.

Φάρμακα: Εδώ ανήκουν τα αναλγητικά (απλά παυσίπονα ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη-NSAIDs), τα μυοχαλαρωτικά φάρμακα είτε σε μορφή χαπιού είτε ως κρέμα για τοπική χρήση και οι ενέσεις στεροειδών. Καλό είναι να μην είναι η πρώτη σκέψη μας και να χρησιμοποιούνται αφού έχουν δοκιμαστεί πιο φυσικές πρακτικές, όπως ο βελονισμός, άσκηση και η φυσιοθεραπεία.

Μην παραβλέπεις τα σημάδια του σώματός σου που δείχνουν την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή και διερεύνηση από ιατρό! Η μεγάλη διάρκεια του πόνου με μεγάλη ένταση, αντανάκλαση πόνου ή αίσθηση μουδιάσματος στη πύελο ή/και κατα μήκος του ποδιού, γενικά συμπτωματα όπως κόπωση,αδυναμία, ταχυκαρδία,εφίδρωση, αδυναμία ελέγχου ούρησης ή αφόδευσης ή αδυναμία ελέγχου των πελμάτων που το αναγκάζει να σέρνεται κατά το περπάτημα!

Η πρόληψη είναι υγεία!

1. Καλή φυσική κατάσταση και αύξηση μυϊκής δύναμης και ευελιξίας μέσω ενδυνάμωσης κοιλιακών και ραχιαίων μυών. Προσοχή! Όχι κατά το επεισόδιο του πόνου ή αμέσως μετά από αυτό αλλά σε περίοδο ύφεσης.
Το είδος της άσκησης εξαρτάται κυρίως από τις δικές σου προτιμήσεις! Συστήνεται χαμηλής έντασης, τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο για 30 λεπτά καθημερινά ή και yoga / pilates.

2. Αποφυγή παρατεταμένης αδράνειας, ακόμα και κατά τη διάρκεια έξαρσης του πόνου συστήνεται η άμεση κινητοποίηση.

3. Διατήρηση υγιούς βάρους για αποφόρτιση της σπονδυλικής στήλης.

4. Υγιεινή διατροφή με λήψη όλων των απαραίτητων μάκρο και μίκρο-θρεπτικών συστατικών όπως η πρωτεϊνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορος και έκθεση στον ήλιο για βιταμίνη D.

5. Βελτίωση συνθηκών εργασίας αλλά και του εργασιακού εξοπλισμού (ορθοπαιδικές καρέκλες, γραφεία με σωστό ύψος)

6. Άρση αντικειμένων και φορτίων με σωστή τεχνική, δηλαδή με γόνατα σε κάμψη και με ίσιο τον κορμό χωρίς κάμψη προς τα εμπρός που επιβαρύνει τη μέση.

7. Τοποθέτηση μικρού μαξιλαριού στη μέση σε παρατεταμένη καθιστική εργασία ή οδήγηση.

8. Ξεκούραση και καλός ύπνος σε στρώμα ειδικό για το σωματότυπό σου. Όσο και να σου αρέσει να «βουλιάζεις» όταν ξαπλώνεις, το σκληρό στρώμα δημιουργεί μεγαλύτερη σταθερότητα στη σπονδυλική σου στήλη.

Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχεις και να κλείσεις το ραντεβού σου ηλεκτρονικά εδώ, μέσω του instagram μας ή τηλεφωνικά στο 2310 930 900 / 6981 958 248 .