Πώς η Παραδοσιακή Ιατρική συνέβαλλε στην ανάπτυξη της σύγχρονης Ιατρικής?
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση του ΠΟΥ για την Παραδοσιακή και Συμπληρωματική Ιατρική (2019), τα διάφορα συστήματα παραδοσιακής ιατρικής που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνουν βελονισμό, φυτικά φάρμακα, ιθαγενή παραδοσιακή ιατρική, ομοιοπαθητική, παραδοσιακή κινεζική ιατρική, χειροπρακτική, αγιουρβεδική κ.α
Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές η παραδοσιακή ιατρική θεωρείται ως ψευδο-επιστήμη καθώς στερείται τεκμηρίωσης και σε μεγάλο κομμάτι έχει αντικατασταθεί από σύγχρονες ιατρικές θεραπείες που βασίζονται στην έρευνα.
Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό, ωστόσο, είναι η συμβολή των παραδοσιακής Ιατρικής στην ανάπτυξη της σύγχρονης επιστήμης!
Η σύγχρονη Ιατρική έχει εκμεταλλευτεί τους φυτικούς πόρους όπως βότανα, ρίζες, ανθούς και μέσω της επιστήμης και της χημείας έχει απομονώσει τις δραστικές ουσίες αυτών και τα έχει συνδιάσει με το πώς αυτά χρησιμοποιήθηκαν ανά τους αιώνες για τη θεραπεία ασθενειών σε όλους τους πολιτισμούς.
Αξιοποιώντας τη φύση
Περίπου το 40% των φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν σήμερα προέρχονται από τη φύση συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων-ορόσημων: ασπιρίνη, αρτεμισινίνη και αντινεοπλασματικοί παράγοντες.
Αρτεμισίνη & Ελονοσία
Όταν εμφανίστηκαν ανθεκτικοί στην χλωροκίνη τύποι ελονοσίας, η Κινέζα χημικός Tu Youyou, στράφηκε στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική βιβλιογραφία από όπου βρήκε πληροφορίες για το φυτό αψιθιά και πώς οφελούσε στους διακοπτόμενους πυρετούς. Έτσι, το 1971, η ομάδα της απομόνωσε την αρτεμισινίνη, την δραστική ένωση του φυτού που ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική στη θεραπεία της ελονοσίας. Η αρτεμισινίνη συστήνεται πλέον από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πρώτης και δεύτερης γραμμής θεραπεία για την ελονοσία, ενώ το 2015 η Tu Youyou τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής.
Φλοιός Ιτιάς & Ασπιρίνη
Από τους Σουμέριους και τους Αιγύπτιους έως τους αρχαίους Έλληνες ο φλοιός της ιτιάς χρησιμοποιούταν ως αναλγητικό και αντιφλεγμονώδες. Το 1897, ο χημικός της Bayer, Felix Hoffmann, συνέθεσε από το φλοιό της ιτιάς την γνωστή σε όλους ασπιρίνη η οποία είναι πλέον ένα από τα πιο χρησιμοποιούμενα φάρμακα στο κόσμο.
Βίγκα Μαδαγασκάρης & Βινμπλαστίνη/Βινκριτίνη (αντινεοπλασματικά φάρμακα)
Σικιμικό οξύ (αστεροειδής γλυκάνισος) & Tamiflu (αντιιικό φαρμάκο έναντι του ιού της γρίπης τύπου Α και Β)
Νορεθινδρόνη (άγριο μεξικάνικο γιαμ) & Αντισυλληπτικά χάπια
Αξιοποιώντας τις παραδοσιακές τεχνικές και μεθόδους
Ευλογιασμός & Εμβόλια
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αξιοποίησης των θεραπευτικών μεθόδων αρχαίων πολιτισμών είναι η δημιουργία του εμβολίου της ευλογιάς, μια από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες και η μόνη ανθρώπινη που έχει εξαλειφθεί. Το σημερινό εμβόλιο για την ευλογιά βασίζεται σε μια αρχαία τεχνική πρόληψης διαφόρων πολιτισμών στην οποία το υλικό από τις πληγές της ευλογιάς μεταφερόταν σε υγιή άτομα με αποτέλεσμα ηπιότερες μορφές ασθένειας.
Βελονισμός, Υοga & Χρόνιος Πόνος
Η γιόγκα και ο βελονισμός είναι επίσης παραδείγματα παραδοσιακών θεραπευτικών πρακτικών που έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων υγείας. Η Δρ Susan Wieland, συμπρόεδρος της Εξωτερικής Συμβουλευτικής Ομάδας Παραδοσιακής Ιατρικής του ΠΟΥ και Διευθύντρια της Συμπληρωματικής Ιατρικής Cochrane, αναφέρει πώς «τα στοιχεία από περισσότερες από 20 κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι η γιόγκα είναι αποτελεσματική στη βελτίωση του πόνου και της λειτουργίας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Το ίδιο ισχύει και για τον βελονισμό όταν πρόκειται για την ανακούφιση από τον πόνο».
Αυτά τα ερευνητικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι ο βελονισμός δεν είναι απλά μια μόδα της σύγχρονης εποχής αλλά μια πραγματική θεραπευτική επιλογή!
Ηλιακή ακτινοβολία & Ίκτερος
Η έκθεση των μωρών με ίκτερο στο φως του ήλιου, που ανήκει στην αγιουρβεδική πρακτική αντιστοιχεί στη σύγχρονη ιατρική θεραπεία της φωτοθεραπείας. Μπορεί ο μηχανισμός και το γιατί είναι αποτελεσματική αυτή η θεραπεία να μην ήταν γνωστό τότε αλλά ήταν γνωστό ότι βοηθούσε μέσω παρατήρησης και εμπειρίας.
Η επέκταση της γνώσης μέσω των νέων τεχνολογιών
Η Λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία (fMRI) επέτρεψε τη μελέτη της εγκεφαλικής δραστηριότητας και τη μέτρηση των αποκρίσεων χαλάρωσης ατόμων που ασχολούνται με παραδοσιακές πρακτικές βελονισμού, γιόγκα και διαλογισμού.
Με αυτό το τρόπο δώθηκε η επιστημονική εξήγηση στο γιατί οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στρέφονται, όλο και περισσότερο, σε αυτές τις πρακτικές για την ψυχική τους υγεία, τη διαχείριση του στρες και τη γενική ευεξία.
‘Οσο μεγαλύτερη έρευνα γίνεται, τόσο περισσότερα στοιχεία συγκεντρώνονται για να διαπιστωθεί τι λειτουργεί και τι όχι. Και η έρευνα φαίνεται πραγματικά πολλά υποσχόμενη!
Τα στοιχεία από περισσότερες από 20 κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι η yoga και ο βελονισμός είναι αποτελεσματικές μέθοδοι στη βελτίωση του πόνου και της λειτουργίας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
Susan Wieland
Όλες οι πληροφορίες του άρθρου βασίζονται στη πρόσφατη δημοσίευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που μπορείτε να το διαβάσετε εδώ!