Βρίσκωντας την ισορροπία τον Σεπτέμβριο: Στοιχείο Γης

Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί ο Σεπτέμβριος έχει συνδεθεί με την αναδιοργάνωση και την προετοιμασία για την υπόλοιπη χρονιά? Γιατί όλοι θέτουμε νέους στόχους στην επαγγελματική, προσωπική ζωή ή στη διατροφή και στο σώμα μας?

Για εμάς, είναι η αρχή του φθινοπώρου αλλά στην κινέζικη φιλοσοφία αυτές οι τελευταίες ημέρες Αυγούστου μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, αποτελούν την πέμπτη εποχή του έτους.
Το τέλος του καλοκαιριού (late summer) όπως ονομάζεται, είναι η εποχή της συγκομιδής, της οργάνωσης, της προσαρμογής όπου χτίζουμε τις βάσεις για μια νεα αρχή. Xαρακτηρίζεται από την σταδιακή εξισορρόπηση της διάρκειας της ημέρας και της νύχτας αλλά και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Στην Κινεζική Ιατρική, οι εποχιακές αλλαγές αποτελούν ευκαιρίες για τη βελτίωση της υγείας μας και την πρόληψη ασθενειών.

Είναι μια εποχή όπου όλες οι ενέργειες επιστρέφουν στο κέντρο, μια τέλεια ευκαιρία να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στην ανασυγκρότηση, τη γείωση και την προετοιμασία για ό,τι έρχεται την επόμενη σεζόν και στη ζωή γενικότερα.

Ακριβώς όπως ο κύκλος των εποχών, η υγεία μας δεν είναι μια σταθερή κατάσταση. Όταν υπάρχουν αλλαγές στη φύση, είναι σημαντικό να προσαρμοζόμαστε στο ρυθμό και τη ροή της γης.


Η αντιμετώπιση της υγείας μας με αυτόν τον τρόπο θα μας βοηθήσει να καλλιεργήσουμε ισορροπία, αρμονία και ολιστική υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Όταν μελετάμε τα μοτίβα και τους κύκλους της φύσης, μπορούμε να μάθουμε πώς να βρίσκουμε την εσωτερική μας ισορροπία και την υγεία μας.

Μια μικρή εισαγωγή στη θεωρία των πέντε στοιχείων

Η θεωρία των πέντε στοιχείων στην κινεζική ιατρική προσπαθεί να εξηγήσει τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος με βάση πέντε βασικά στοιχεία.

Κάθε στοιχείο έχει μοναδικές αντιστοιχίες που θα τις αναλύσουμε σε διαφορετικά άρθρα στο www.avgouste.gr

Ξύλο: Συνδέεται με την ανάπτυξη και την ευελιξία.

Φωτιά: Αντιστοιχεί στην ενέργεια και το πάθος.

Γη: Σχετίζεται με την σταθερότητα και την εδραιότητα.

Μέταλλο: Αντιπροσωπεύει την καθαρότητα και τον έλεγχο.

Νερό: Συμβολίζει τη ροή και την ανανέωση.

Tο στοιχείο της Γης: Πέψη, Διατροφή, Σταθερότητα

Στοιχείο: Γη
Εποχή: Τέλος Καλοκαιριού
Κλίμα: Υγρασία
Χρώμα: Κίτρινο
Όργανα εστίασης: Στομάχι & Σπλήνας
Ιστός εστίασης: Μύες
Συναίσθημα: Ανησυχία
Γεύση: Γλυκιά

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του χρόνου, εστιάζουμε στο πεπτικό σύστημα, τη διατροφή και τη σταθερότητα.

Το σώμα μας, μάς δείχνει τις ανάγκες του! Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί από εμάς αυτό το καιρό κάνουμε αλλαγές:

1. Στρεφόμαστε σε πιο υγιείνες επιλογές

2. Προγραμματίζουμε τα βήματα μας σε επαγγελματικό επίπεδο ή στην εκπαίδευσή μας

3. Δίνουμε προσοχή στις πραγματικές μας επιθυμίες

4. Ξεκινάμε νέες ασχολίες ή αναζητούμε εμπειρίες

Βελονισμός & Στοιχείο Γης

Ο βελονισμός, ως πρακτική πρόληψης υγείας, αλλάζει με τις εποχές για να προσαρμοστεί με τις ανάγκες του σώματός μας!

Για την ενίσχυση του στοιχείου της Γης και την βέλτιστη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του μεταβολισμού, τα πρωτόκολλα βελονισμού επικεντρώνονται σε σημεία των κάτω άκρων. Τώρα είναι από τις καλύτερες στιγμές για να ξεκινήσεις ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο!

Μπορείς να ενεργοποιήσεις κάποια σημεία και μόνος/η στο σπίτι, με την εφαρμογή πίεσης (acupressure) σε αυτά. Είναι σημαντικό να επαναλαβάνεις τη διαδικασία περίπου 3 φορές την εβδομάδα καθώς ο βελονισμός λειτουργεί αθροιστικά!

Μέθοδος acupressure – Πώς γίνεται;
1. Εφαρμογή μέτριας έντασης, συνεχούς πίεσης για 20-30 δευτερόλεπτα.
2. Εστίαση του μυαλού στο σημείο πίεσης.
3. Βαθίες και ήρεμες αναπνοές κατά τη διάρκεια της πίεσης.

Σημείο βελονισμού S-36

Σημείο βελονισμού Στομάχι 36 (S-36 Zu San Li) : Είναι από τα πιο σημαντικά βελνιστικά σημεία!

Βρίσκεται 4 δάχτυλα κάτω απο την επιγονατίδα και εξωτερικά του οστού της κνήμης στο μαλακό ιστό. Προσφέρει γενική τόνωση και ευεξία και επαναφέρει την ισορροπία του πεπτικού συστήματος, κυρίως με δράση στο στομάχι.

Σημείο βελονισμού SP-9

Σημείο βελονισμού Σπλήνα 9 (Sp-9 Yin Ling Quan): Ο ευκολότερος τρόπος για να βρείς το σημείο είναι, με λυγισμένο γόνατο, να γλιστρήσεις το δάχτυλό σου, από κάτω προς τα πάνω, στο εσωτερικό μέρος της κνήμης μέχρι να πέσεις σε ένα βαθούλωμα. Συνήθως είναι επώδυνο εάν το σημείο είναι ενεργό. Προσφέρει ανακούφιση σε κοιλιακή δυσφορία ή φούσκωμα μετά το φαγητό αλλά και μετά από μια έντονη μέρα με stress ή ανησυχία.
Αν επισκευτείτε κάποιον ειδικό, σε αυτό το σημείο τοποθετείται βελόνα για την αντιμετώπιση οιδημάτων και την ρύθμιση του μεταβολισμού!

Είναι από τις καλύτερες στιγμές για να ξεκινήσεις ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο βελονισμού στα πλαίσια αναδιοργάνωσης της ζωής σου!

ΔΕΣ ΜΕΡΙΚΑ TIPS ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΓΗΪΝΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ:

Ξεκίνα σταδιακά τις ζεστές τροφές. Καθώς η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει, προτίμησε την κατανάλωση ζεστών μαγειρευτών γευμάτων και ροφημάτων. Πρόσθεσε αρωματικά μπαχαρικά όπως ο κρόκος Κοζάνης, το τζίντζερ, ο μάραθος, ο κόλιανδρος, ο κουρκουμάς, το κύμινο και το κάρδαμο ή κατανάλωσε τα ώς ροφήματα. Απέφυγε τα επεξεργασμένα σάκχαρα και τα λιπαρά γιατί συμβάλλουν στην κατακράτηση υγρών.

Ναι στην γλυκιά γεύση. Οι γλυκιές γεύσεις, σε μικρές ποσότητες, ενισχύουν σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Προσοχή δεν αναφερόμαστε στα επεξεργασμένα γλυκά αλλά σε φυσικά γλυκιές τροφές όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι γλυκοπατάτες και τα καρότα αλλά και τα λαχανικά/φρούτα εποχής.

Φτίαξε πρωινό. Σύμφωνα με την Κινέζικη Ιατρική οι ώρες της ημέρας ευνοούν διαφορετικές λειτουργίες του οργανισμού. Το πεπτικό σύστημα εμφανίζει την καλύτερη λειτουργία του μεταξύ 7-9 και 9-11 π.μ (αναφέρεται στη δυτική ιατρική ως χρονοδιατροφή).

Το κίτρινο χρώμα. Η κατανάλωση φαγητών με κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα θεωρείται ως ιδιαίτερα υποστηρικτική για την υγεία του πεπτικού. Παραδείγματα περιλαμβάνουν γλυκοπατάτα, πορτοκαλί πιπεριές, καλαμπόκι και καρότα.

Βρες το κέντρο σου. Το στοιχείο της Γης αφορά τη σταθερότητα, τη φροντίδα και την γενναιοδωρία. Αναζήτησε δραστηριότητες που σε κρατούν συγκεντρωμένο/η και προσγειωμένο/η. Ο στόχος είναι να βρεις αυτό που τρέφει και ικανοποιεί εσένα και αυτούς που σε ενδιαφέρουν.

Ενσυνειδητότητα. Επικεντρωθήκαμε αρκετά στην διατροφή και την υγεία του σώματος αλλά η «τροφή» είναι και διανοητική, συναισθηματική και πνευματική. Αυτή είναι η τέλεια εποχή του χρόνου για να σκεφτούμε τη σχέση μας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα σχόλια και τις ειδήσεις που δεχόμαστε και να δημιουργήσουμε όρια γύρω από τον χρόνο οθόνης αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Και τέλος- Τραγούδα σαν να μην υπάρχει αύριο! Κάθε στοιχείο έχει έναν σχετικό ήχο, μέσω του οποίου εκφράζεται. Ο ήχος του στοιχείου της Γης είναι το τραγούδι. Είτε η σκηνή σου είναι το μπάνιο ή το αυτοκίνητο τραγούδα με την καρδιά σου!

Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχεις και να κλείσεις το ραντεβού σου ηλεκτρονικά εδώ, μέσω του instagram μας ή τηλεφωνικά στο 2310 930 900 / 6981 958 248 .