Το Dry needling στην ανακούφιση του πόνου

Κύκλος δημιουργίας και επιμονής των σημείων ενεργοποίησης. Πάτα την εικόνα για περισσότερα!

Το “dry needling” είναι μια θεραπευτική τεχνική που χρησιμοποιεί λεπτές βελόνες για την ανακούφιση του πόνου και την αντιμετώπιση μυοσκελετικών προβλημάτων.

Στην ουσία, στοχεύει στην μυοπεριτονιακή απελευθέρωση και την επαναφορά των τραυματισμένων μυικών ομάδων στη φυσιολογική δομή και λειτουργία.

Για να αναλύσουμε τι είναι και πώς βοηθά η τεχνική dry needling, πρέπει πάνω από όλα να κατανοήσουμε μια ακόμα έννοια: τα trigger points ή σημεία ενεργοποίησης.

Έδω μπορείς να διαβάσεις για το πώς δημιουργούνται, γιατί δημιουργούν πρόβλημα στη καθημερινότητα αλλά και πώς θα αποφύγεις την εμφάνισή τους.

Από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά αυτών των σημείων του μυικού ιστού είναι η επιμονή τους και η επανεμφάνισή τους!

Η λύση του προβλήματος είναι να σπάσουμε τον κύκλο αυτό με την επαναφορά την φυσιολογίας σε αυτή την πολλή σημαντική δομή του μυοσκελετικού συστήματος, την νευρομυική σύναψη!

Για να αντιμετωπίσουμε τα trigger points χρειάζεται να εξαφανίσουμε τους παράγοντες που τα δημιουργούν και για αυτό ακριβώς ο βελονισμός υπερτερεί συγκριτικά με άλλους μεθόδους!

Είναι το dry needling ίδιο με το κλασσικό βελονισμό?

Όχι! Το μόνο κοινό μεταξύ τους είναι η χρήση των ίδιων λεπτών, αποστειρωμένων και μιας χρήσης βελόνων!

Κάποια βασικά σημεία που είναι καλό να ξέρεις για το dry needling είναι ότι:

1. Οι χρησιμοποιούμενες βελόνες είναι πολύ λεπτές, διαφορετικού μεγέθους ανάλογα με τη πάσχουσα μυική ομάδα και δεν περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες (dry = ξηρός σε αντίθεση με το wet (=υγρός) needling όπου γίνεται έγχυση ουσιών)

2. Αντίθετα με τον κλασσικό βελονισμό, όπου οι βελόνες συχνά παραμένουν εντός του δέρματος για αρκετό χρονικό διάστημα (περίπου 20λεπτά), στο dry needling οι βελόνες εισέρχονται στον μυ με συγκεκριμένη τεχνική για μικρό χρονικό διάστημα και αφαιρούνται αμέσως μετά.

3. Στο dry needling η βελόνα στοχεύει τον μύ και ειδικά σε μεγάλες μυικές ομάδες, όπως στον μηρό, τον γλουτό, την γαστροκνημία, εισάγεται πολύ βαθύτερα απ’ ότι στον κλασσικό βελονισμό.

4. Δεν υπάρχουν βελονιστικά σημεία με συγκεκριμένη ανατομική θέση όπως στον κλασσικό βελονισμό, αντίθετα, γίνεται ψηλάφηση του μυός για να εντοπιστούν τα επώδυνα σημεία όπου και θα τοποθετηθεί η βελόνα.

Ο στόχος του dry needling είναι να επηρεάσει τις περιοχές υπερέντασης των μυών που εμφανίζουν παθολογική φυσιολογία στις νευρομυικές συνάψεις ώστε να σπάσει ο κύκλος αυτοσυντήρησης που περιγράψαμε παραπάνω.

Να θυμάσαι ότι η συγκεκριμένη πρακτική είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένη και είναι σημαντικό αν θέλεις να την δοκιμάσεις να επιλέξεις έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία υγείας!

Γιατί να επιλέξω το Dry needling?

Όπως είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο άρθρο μας, τα σημεία ενεργοποίησης εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της υπερβολικής καταπόνησης των μυών ή του οξέως μυϊκού τραυματισμού σε συνδιασμό με το ψυχολογικό stress, το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης μυοπεριτονιακού συνδρόμου. Τα υψηλά επίπεδα άγχους δείχνουν μια υπερδιέργεση του συμπαθητικόυ νευρικού συστήματος λόγω της ενεργοποίησης των ορμονών του stress.

Έτσι φαίνεται ότι ένας μυοσκελετικός πόνος λόγω trigger points για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται πολύπλευρη αντιμετώπιση και για αυτό ακριβώς ο βελονισμός υπερτερεί συγκριτικά με άλλους μεθόδους!

Η δράση του βελονισμού χωρίζεται σε τρια επίπεδα:

1. Τοπική Δράση: Η εισαγωγή της βελόνας στοχεύει τον πυρήνα των trigger points (την παθολογική δομή των μυικών ίνων) μειώνοντας τα επίπεδα της ακετυλοχολίνης και προκαλώντας μυοχάλαση.

2. Περιοχική Δράση: Ο βελονισμός μπορεί να επηρεάσει το ευρύτερο περιβάλλον των τραυματισμένων μυών καθώς μέσω του μικρο-τραυματισμού που προκαλεί, αυξάνει την αιμάτωση και την παροχή οξυγόνου σε αυτούς και στις γειτονικές αρθρώσεις. Ταυτόχρονα διεγείρει την απελευθέρωση αντιφλεγμονωδών ουσιών μειώνοντας την φλεγμονή.

3. Συστηματική Δράση: Από τις πιο σημαντικές επιδράσεις του βελονισμού στο σώμα είναι η απελευθέρωση πληθώρας νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο που δρουν αγχολυτικά και προσφέρουν αίσθημα ευεξίας και χαλάρωσης σε όλο το σώμα.

Τι πρέπει να προσέξω μετά?

Μετά από μια συνεδρία dry needling, είναι σημαντικό να ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες για να ελαχιστοποιήσεις τυχόν ανεπιθύμητες αντιδράσεις, αλλά και να ενισχύσεις την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

1. Καλό είναι να αποφύγεις την έντονη άσκηση και φυσική δραστηριότητα την ημέρα μετά την συνεδρία σου . Αυτό επιτρέπει στους μύες να αναπαυθούν και να αναρρώσουν.

2. Φρόντισε να πίνεις πολύ νερό για να διατηρήσεις τον οργανισμό σου ενυδατωμένο. Αυτό θα βοηθήσει και στην απομάκρυνση ουσιών που μπορεί να έχουν απελευθερωθεί από τους τραυματισμένουσ μύες.

3. Κάνε ένα ζεστό μπάνιο και δώσε έμφαση στα σημεία που τοποθετήθηκαν οι βελόνες.

Να θυμάσαι!

Είναι φυσιολογικό μετά από μια συνεδρία dry needling, να υπάρχει μια αίσθηση ευαισθησίας ή “πιασίματος” στα σημεία τοποθέτησης των βελόνων. Αυτό είναι κάτι παροδικό που διαρκεί λίγες ώρες ή πιο σπάνια μερικές ημέρες. Έπειτα από αυτό το σύντομο διάστημα, ο αρχικός πόνος σου θα έχει υφεθεί, θα είναι δυνατή η πλήρης διάταση των μυών και θα αυξηθεί το εύρος κίνησης των αρθρώσεων.

Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από τη χρονιότητα του πόνου, από τον αριθμό των μυικών ομάδων και το βαθμό που έχουν επηρεαστεί και διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο.

Εάν αντιμετωπίζεις έντονο πόνο ή ανεπιθύμητες αντιδράσεις, καλό είναι να επικοινωνήσεις άμεσα μαζί μας. Είναι σημαντικό να ενημερώνεις τον επαγγελματία υγείας σου για ότι αισθάνεσαι!

Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχεις και να κλείσεις το ραντεβού σου ηλεκτρονικά εδώ, μέσω του instagram μας ή τηλεφωνικά στο 2310 930 900 / 6981 958 248 .