Ότι χρειάζεται να ξέρεις για τα Trigger Points & το Dry needling

Το Μυοπεριτονιακό σύνδρομο (Myofascial Pain Syndrome-MPS) είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από τον πόνο και την φλεγμονή στους μυς και στην περιτονία (τον λεπτό, συνδετικό ιστό που περιβάλλει τους μύες).


Μπορεί να επηρεάσει έναν μόνο μυ ή μια ομάδα μυών και ο πόνος είτε εντοπίζεται εκεί που βρίσκεται ο μυς είτε αντανακλά σε μεγαλύτερη έκταση.

Αν θες να μάθεις πώς βοηθά ο βελονισμός στο σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου και τον ρόλο που παίζουν τα σημεία ενεργοποίησης (trigger points) σε σχέση με τον μυοπεριτονιακό πόνο, διάβασε παρακάτω αλλά και εδώ!

Πώς δημιουργούνται τα σημεία?

Τrigger points: Σημεία όπου οι μυικές ίνες είναι διαταταγμένες με τρόπο που δημιουργεί κόμβους.
Τα trigger points χωρίζονται σε ενεργά, όταν είναι επώδυνα και σε λανθάνοντα, όταν ειναι ασυμπτωματικά

Τα trigger points εμφανίζονται είτε λόγω έντονης μυικής καταπόνησης είτε λόγω τραυματισμού. Αναλυτικά:

1. Υπερβολική Καταπόνηση: Η συνεχής επιβάρυνση συγκεκριμένων μυικών ομάδων, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων κινήσεων ή συγκεκριμένων δραστηριοτήτων ή η κακή στάση σώματος οδηγεί στην δημιουργία των trigger points, την εμφάνιση πόνου και τη μείωση του εύρους κίνησης.

2. Τραυματισμός: Η οξεία φόρτιση ενός μυός, δηλαδή η μεγάλη μυική ένταση σε μικρό χρονικό διάστημα, για παράδειγμα σε άρση μέγαλου βάρους απότομα, οδηγεί σε μυικό τραυματισμό και δυσλειτουργία των μυικών ινών.

Συνήθως για την ανάπτυξη του μυοπεριτοναικού συνδρόμου συβάλλει κι κάποιος ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας όπως η λανθασμένη στάση σώματος, η ανισορροπία/ασυμμετρία, το ψυχολογικό στρες, η κακή εργονομία, οι διαταραχές ύπνου, η έντονη κόπωση.

Υπάρχουν άτομα που εμφανίζουν πιο εύκολα τα επώδυνα αυτά σημεία και ταλαιπωρούνται με χρόνιους πόνους, δυσκολία και περιορισμό κινητικότητας των εμπλεκόμενων αρθρώσεων. Σε αυτό συμβάλλει το γενετικό υπόβαθρο, πιθανές διατροφικές ανεπάρκεις, έλλειψη θρεπτικών συστατικών ή μεταβολικές διαταραχές.

Γιατί πονάω και νιώθω “πιάσιμο”?

Εδώ χρειάζεται να εξερευνήσουμε την φυσιολογία της νευρομυϊκής σύναψης, το μέρος που το νεύρο συναντάει το μυ και με το οποίο του μεταφέρει εντολές, συμβάλλοντας στη σύσπαση των μυικών ινών.

1. Υπερβολική Απελευθέρωση Ακετυλοχολίνης:

ΑΝΣ: Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα, Ach: Ακετυλοχολίνη

Η απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης, μιας ουσίας που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά μηνυμάτων από το νευρικό σύστημα στους μύς, αποτελέι ένα φυσιολογικό και αναγκαίο φαινόμενο για τη λειτουργία των μύων. Η υπερβολική ποσότητα αυτής προκαλεί υπερερεθισμό των μυϊκών ινών, οδηγώντας σε έντονη συστολή.

2. Συμπίεση των Τριχοειδών Αγγείων:

Έτσι δημιουργούνται τα trigger points! Η συσσώρευση πολλών τέτοιων σημείων εμποδίζει την ροή αίματος στα μικρά τριχοειδή αγγεία της περιοχής.

3. Ισχαιμικός Ιστός & “Ενεργειακή Κρίση”

Έτσι τώρα ο μυικός ιστός δεν αιματώνεται σωστά και δεν έχει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών (γλυκόζη) που χρειάζεται και μετατρέπεται σε ισχαιμικό ιστό.

4. Κύκλος πόνου και μυικής δυσλειτουργίας

Το υποξικό αυτό περιβάλλον διαταράσσει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων – τα εργοστάσια ενέργειας των κυττάρων μας και οδηγεί σε δυσφορία του μυ, σε απελευθέρωση ουσιών που προκαλούν πόνο και ενεργοποίηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος που ενισχύει το αρχικό βήμα αυτού του κύκλου, δηλαδή τη μη φυσιολογική απελευθέρωση ακετυλοχολίνης.

Συνήθη Συμπτώματα

Πόνος

Το πιο εμφανές σύμπτωμα ενός σημείου ενεργοποίησης είναι ο πόνος, τόσο στο ίδιο το σημείο άλλα και σε μεγαλύτερη έκταση. Υπάρχουν συγκεκριμένοι χάρτες που απεικονίζουν την αντανάκλαση του πόνου από κάθε γνωστό trigger point σε όλο το σώμα! Για παράδειγμα ένας έντονα συνεσπασμένος τραπεζοειδής μπορεί να είναι η αιτία του πονοκεφάλου που σε ταλαιπωρεί μήνες!

Εύκολη κόπωση και μυική αδυναμία

Οι μύες που περιέχουν σημεία ενεργοποίησης υποφέρουν από περιορισμένη αιματική ροή και είναι ήδη μερικώς κουρασμένοι λόγω του δυσφορικού περιβάλλοντος στο οποίο δουλεύουν, αυτό οδηγεί σε γρήγορη κούραση, μειωμένη αθλητική απόδοση, μειωμένη ευλιγισία και αίσθημα “πιασίματος” λόγω των συνεσπασμένων μυικών ινών.

Μειωμένο εύρος κίνησης

Κάθε κίνηση της καθημερινότητας απαιτεί μια μικρή διάταση των μυών. Σε περίπτωση που υπάρχουν trigger points η διάταση αυτή είναι περιορισμένη λόγω του έντονου πόνου με αποτέλεσμα να περιορίζεται το εύρος τροχιάς των αρθρώσεων.

Αλλαγή στάσης σώματος

Ένας ασυνήθιστα συνεσπασμένος μυς με σημεία ενεργοποίησης θα αλλάξει την ισορροπία και την ευθυγράμμιση του σώματος προκαλώντας αλλαγές στάσης. Αυτό έχει επίπτωση μακροχρόνια και στις γειτονικές αρθρώσεις προκαλώντας αυξημένη φθορά και τραυματισμό αυτών.

Πώς αναγνωρίζω αυτά τα σημεία?

1. Ψάξε τις ευαίσθητες περιοχές: Χρησιμοποιήσε τα δάχτυλά σου για να ψηλαφήσεις το σώμα σου για περιοχές που είναι ευαίσθητες ή επώδυνες στην πίεση και μοιάζουν σαν τεντωμένη ζώνη (taut band).

2. Αναζητήστε μικρά επώδυνα οζίδια: Τα trigger points μπορεί να είναι σαν σκληρά μπαλάκια ή κόμπους κάτω από το δέρμα. Αν αισθανθείς κάτι παρόμοιο που ξεχωρίζει από τον φυσιολογικό μυ, μπορεί να είναι ένα trigger point.

3. Παρατηρήσε την αντίδραση του σώματός σου: Όταν πιέζεις αυτήν την περιοχή, παρατηρήσε τι σου προκαλεί. Αν νιώθεις πόνο ή μια τοπική αντίδραση σύσπασης ή τίναγμα (twitch response) , μπορεί να είναι ένα trigger point.

4. Ακολούθησε την αντανάκλαση του πόνου: Αν με την πίεση του trigger point, εμφανίζεται πόνος σε μια άλλη περιοχή που δεν φαίνεται να έχει άμεση σχέση και ίσως να σου θυμίζει το πόνο που σε ταλαιπωρεί, μπορεί να είναι ένα trigger point που προκαλεί αντανακλάσεις.

5. Παρατήρησε την ανακούφιση: Αν μετά από τα παραπάνω βήματα νιώσεις ανακούφιση του πόνου ή βελτίωση της κινητικότητας, τότε ίσως ήταν ένα trigger point και ο μυς έχει επανέλθει στη φυσιολογική του λειτουργία.

Πώς θα ανακουφιστώ?

Ο βασικός τρόπος ανακούφισης των συμπτωμάτων και επαναφοράς στη φυσιολογική μυική λειτουργία είναι η διάταση των μυικών ομάδων που εμφανίζουν την έντονη σύσπαση και εμπεριέχουν τα trigger points ώστε να επιτύχουμε την μυοπεριτονική απελευθέρωση (Myofascial release). Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ήταν μέσω τεχνικών μάλαξης, στατικών διατάσεων ή με τη χρήση ειδικών βοηθημάτων.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, προϋπόθεση για να διαταθούν σωστά και αποτελεσματικά οι μυικές ίνες είναι να μην υπάρχει πόνος ώστε να επιτευχθεί το πλήρες εύρος κίνησης. Εδώ είναι που έρχεται ο βελονισμός και η τεχνική του dry needling να φέρει τα πιο άμεσα αποτελέσματα καθώς προσφέρει αναλγησία και δίνει τη δυνατότητα στο μυ να επιστρέψει στη φυσιολογία του!

Για να μάθεις περισσότερα για το dry needling, πάτα εδώ!

Η άσκηση, ανεξαρτήτου του είδους ή της έντασης αυτής, έχει αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα στην ανακούφιση του πόνου ιδιαίτερα σε χρόνιες καταστάσεις κι αυτό οφείλεται κυρίως στην ενεργοποίηση πολλαπλών ενδογενών μονοπατιών του οργανισμού που αναστέλουν την αίσθηση του πόνου, αυξάνουν την αιμάτωση και την αίθηση ευεξίας.

Προτού ξεκινήσεις οποιαδήποτε τεχνική ή άσκηση που θα διαβάσεις ή θα δεις σε βίντεο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία υγείας, για να εξασφαλίσεις ότι είναι κατάλληλο για την περίπτωσή σου!

Μην ξεχνάς την πρόληψη!

Έχει αποδειχθεί από κλινικές μελέτες ότι η προετοιμασία των μυών πριν την άσκηση μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης μυοπεριτονιακών σημείων αλλά αν η ένταση της άσκησης ή η συχνότητά της ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο (όπως γίνεται στους επαγγελματίες αθλητές) η εμφάνιση αυτών των σημείων δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Είναι πολύ σημαντικό στην καθημερινή σου άσκηση να υπάρχει κάποιος εξειδικευμένος επαγγελματίας που θα σου δείξει τη σωστή τεχνική των ασκήσεων αλλά και θα σε εκπαιδεύσει στο να γνωρίζεις τα όρια και τις δυνατότητες του σώματος σου που διαφοροποιούνται από μέρα σε μέρα.

Η σωστή διατροφή, αυτή που δεν παραλείπει ομάδες τροφιμών και προσδίδει επάρκεια σε όλα τα θρεπτικά συστατικά, ηλεκτρολύτες και ιχνοστοιχεία, είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού και όχι μόνο του μυοσκελετικού!

Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως το να σηκώνεσαι ανα διαστήματα και να ενεργοποιείς τους μυς σου με ήπιες διατάσεις και κινήσεις, ο επαρκής ύπνος για ξεκούραση αλλά και η σωστή ενυδάτωση δίνει χρόνο στην ανάπλαση των κατεστραμμένων μυικών ινών αλλά και συμβάλλει στην ευεξία σου.

Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχεις και να κλείσεις το ραντεβού σου ηλεκτρονικά εδώ, μέσω του instagram μας ή τηλεφωνικά στο 2310 930 900 / 6981 958 248 .